Gå til hovedindhold

Holstebromotorvejen er både billigere og bedre end forventet

Ny evaluering fra Vejdirektoratet viser, at Holstebromotorvejen sparer trafikanterne for 1,3 millioner timer om året.

Luftfoto af Holstebromotorvejen med biler, der kører.

Foto: Vejdirektoratet

Indhold

    Siden september 2018 har trafikanter kunnet køre på den fuldt udbyggede motorvej mellem Holstebro og Herning. Det betyder, at turen nu tager 17 minutter mod 31 minutter tidligere. Det giver en årlig tidsbesparelse på 1,3 millioner timer. Det viser en ny evaluering fra Vejdirektoratet. Prisen for motorvejen er også blevet væsentligt lavere end forudsat, og samlet set giver det en samfundsøkonomisk forretning på 11,1 procent mod de forventede 5,1 procent.

    - Det er glædeligt, når vi lykkes med at gennemføre store infrastrukturprojekter, der både er til gavn for mange og kommer i mål til tiden. I det her tilfælde endda til en noget lavere pris, end forventet. Hver dag er der omkring 20.000 kørertøjer på strækningen. En stor del af trafikken fra den gamle hovedvej er flyttet, så det nu er mere end 80 procent af trafikken mellem Herning og Holstebro, der kører på motorvejen, siger transportminister Thomas Danielsen.

    Prisen på motorvejen blev omkring 2,5 milliarder kroner, hvilket er cirka en milliard billigere end forventet. Årsagen er primært, at projektbevillingen blev fastlagt i en periode, hvor markedet var præget af relativt høje priser, og projektet blev udført, inden de seneste års prisstigninger satte ind. Licitationen førte til lavere priser end forventet og dermed lavere omkostninger.