Gå til hovedindhold
Nyhed

Nye regler skal give plads til mere gods på lastbilerne til gavn for branche og klima

Regeringen har netop afsat 125 mio. kr. på finansloven til, at vognmændene allerede fra 1. januar 2024 kan øge lastbilernes længde og vægt.

01. sep. 2023
Lastbiler, der platooner - dvs kører i række efter hinanden

Foto: Vejdirektoratet

Indhold

    Med finanslovforslaget afsætter regeringen 125 mio. kr. i 2024 til at fremrykke initiativet om en lempelse af reglerne for vægt- og dimensioner. Det betyder, at initiativet, der tidligere var besluttet først at træde i kraft i 2025, nu bliver fremrykket til at gælde allerede fra årsskiftet.

    - Det her initiativ bygger på sund fornuft og vil give en mærkbar effekt både for vognmænd og klimaet. Når de kan fragte mere gods på den enkelte lastbil giver det en gevinst på op mod en halv milliard kr. i 2024, og en milliard kr. årligt derefter. Samtidig vil den øgede effektivitet også have en positiv effekt på virksomhedernes klimaregnskab, siger transportminister Thomas Danielsen.

    En analyse af optimering og tilpasning af national vægt- og dimensionsregulering på lastbiler viser, at initiativet vil kunne reducere CO2-udledningen og samtidig være et samfundsmæssigt rentabelt initiativ, der vil kunne føre til besparelser for transporterhvervet. Analysen blev igangsat på baggrund af Aftale om grøn omstilling af vejtransporten. 

    Regeringen har på finansloven afsat 125 mio. i 2024 og 272 mio. fra 2025 og fremadrettet til initiativet. Pengene skal gå til det ekstra slid, som tungere biler vil give på vejene.