Gå til hovedindhold
Publikation

Infrastrukturprojekters betydning for arbejdstiden

Forbedringer af infrastrukturen fremhæves ofte som en væsentlig forudsætning for at fremme den økonomiske udvikling.

15. jun. 2011

Indhold

    Når man i dag vurderer den samfundsøkonomiske værdi af infrastruktur, tager man dog ikke højde for sådanne såkaldte ”dynamiske effekter”. Derved undervurderes den samlede værdi af infrastrukturforbedringer.

    Transportministeriet har i januar 2010 offentliggjort en rapport, der påviser, at hvis blot en mindre del af en rejsetidsbesparelse bliver brugt til at arbejde, så vil det give ganske betydelige ekstra gevinster af investeringer i infrastruktur og bedre mobilitet. Samtidig har forbedret infrastruktur også en direkte og positiv betydning for produktionen og produktiviteten i virksomheder.

    Med den nye analyse tager Transportministeriet et første skridt i retning af at bestemme værdien af en af disse effekter og har derfor bedt Copenhagen Economics om at se på, hvad der rent faktisk er sket på arbejdsmarkedet på en række vejstrækninger, der er udbygget i de seneste 10 år. Der er konkret analyseret sammenhængen mellem infrastrukturforbedringer, rejsetidsbesparelser og arbejdstid for pendlere.