Bedre toiletforhold på bemandede rastepladser

Toiletforholdene på de bemandede rastepladser er ikke gode nok. Derfor har transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt nu bedt Vejdirektoratet om at sætte gang i to initiativer, som skal forbedre toiletforholdene langs de danske motorveje.

Foto: Vejdirektoratet

18. juli 2016

Der er behov for forbedringer af toiletforholdene på de bemandede rastepladser langs de danske motorveje.  Det mener transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V).

Vejdirektoratet har gennemført en undersøgelse, som viser, at kun 45 % er tilfredse med toiletforholdene på de små bemandede rastepladser. For de bemandede rastepladser ved tankstationerne er brugertilfredsheden 65 %. Derfor har transport- og bygningsministeren bedt Vejdirektoratet om at iværksætte en handlingsplan for at rette op på problemet.

Det er ikke rimeligt, at turister, chauffører og trafikanter, der holder ind på bemandede rastepladser, bliver mødt af uhumske toiletforhold. Det skal vi have rettet op på, og derfor har jeg nu bedt Vejdirektoratet om iværksætte en handlingsplan, siger Hans Christian Schmidt.

Samtidig har ministeren åbnet op for muligheden for at etablere betalingstoiletter på de bemandede tankanlæg og infoterier. En mulighed som blandt andet ejeren af infoteriet ved Hylkedal V nær Kolding er i gang med at realisere.

Betalingstoiletter kan være en udmærket løsning til at sikre en høj rengøringsstandard på toiletterne på de bemandede rastepladser. Og det handler jo om at finde en løsning, der gør det rart og behageligt for trafikanterne at bruge toiletterne. Derfor er jeg også spændt på at se resultatet, når det første betalingstoilet bliver en realitet på rastepladsen ved Hylkedal V i slutningen af måneden, siger Hans Christian Schmidt.

Indehaveren af infoteriet ved Hylkedal V, Robert Følbæk, forventer at tage de nye betalingstoiletter i brug mandag den 25. juli.

Større brugertilfredshed

Ud over en øget kontrolindsats med rengøringen af toiletterne på de bemandede rastepladser har Vejdirektoratet desuden indført en smiley-ordning, hvor brugerne har mulighed for at trykke på en rød eller grøn smiley efter besøg på en bemandet rasteplads. Det betyder, at Vejdirektoratet og ejerne af de pågældende forretninger på de bemandede rastepladser løbende kan følge med i brugertilfredsheden på de bemandede rastepladser.

- Smiley-ordningen vil indgå i den løbende evaluering af kvaliteten af de bemandede rastepladser og i dialogen med koncessionshaverne, udtaler Hans Christian Schmidt.

Jeg forventer, at de nye tiltag vil føre til, at personalet på de bemandende rastepladser holder mere øje med forholdene, og at toiletterne kommer til at fremstå mere renholdte. Det kommer trafikanterne til gode, slutter ministeren.

Kontakt:

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt via pressemedarbejder Line Leonhard, lll@trm.dk eller 7226 7034

 
Fakta:

Dét indgår i handlingsplanen:

  • Systematisk kontrolindsats i hele 2016
  • Øget brug af sanktionsmuligheder, herunder bod på op til 2.000 kr. til koncessionshaverne, der driver forretningerne på rastepladserne.
  • Smiley-ordning, hvor brugerne kan give deres mening til kende efter besøg på bemandede rastepladser
  • Der er i alt 32 bemandede rastepladser langs det danske motorvejsnet, som vil blive omfattet af Vejdirektoratets handlingsplan