Minister: Vigtigt med nye strategier for turisme og luftfart

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt talte om behovet for at gøre Danmark mere tilgængelig for turister under et møde hos Turismens Vækstråd den 16. september.

16. september 2016

Det er vigtigt, at turisterne både kender til Danmark og har let ved at komme til landet. Derfor arbejder regeringen både med en turisme- og en luftfartsstrategi.

Det understregede transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt, da han i dag deltog i et møde hos Turismens Vækstråd, hvor emnerne var dansk turisme, tilgængelighed og luftfart.

Ministeren satte blandt andet fokus på det forhold, at 37 procent af de udenlandske turister ankommer til Danmark med fly, og at det derfor er nødvendigt at sikre danske lufthavnens konkurrencedygtighed på det internationale marked.

- Konkurrencen blandt de europæiske lufthavne er hård. Derfor skal vi ikke tage Københavns Lufthavnes stærke markedsposition og den øgede passagertilstrømning til Billund og Aalborg Lufthavn for givet. Regeringen arbejder i øjeblikket med at øge sammenhængskraften og at fastholde de gode lufthavne, vi har. Det gør vi blandt andet ved at undersøge mulighederne for, hvordan vi kan gøre Danmark endnu mere tilgængelig for turister, som kommer via luftvejen, siger Hans Christian Schmidt.

I arbejdet med at udforme regerings strategi kigges der på rammevilkårene for lufthavene og luftfartsselskaberne med operation i Danmark. Derudover kigger regeringen på behovet for fair konkurrence både nationalt og i regi af EU.

- Udfordringerne med regelshopping i luftfarten kan kun håndteres ved hjælp af fælles løsninger på EU-plan. Derfor mødes jeg blandt andet med kommisærer og europaparlamentarikere for at understrege vigtigheden i, at vi kommer i mål med at skabe en fair konkurrence inden for luftfarten, siger ministeren.

Under mødet med Turismens Vækstråd fortalte ministeren også, at regeringen vil tillade opstilling af brune turistskilte langs motorvejen. Disse skal vise vej hen til udvalgte seværdigheder og turistattraktioner.

- Regeringen støtter udviklingen af turisme i DK. Derfor styrker vi nu den danske turistindustri ved, at man lokalt får lov til at sætte brune turistskilte op ved motorvejsafkørslerne, der viser vej hen til områdets seværdigheder. Skiltene skal lede os og de udenlandske turister på rette vej, hvad enten vi er på weekendtur eller på ferie rundt omkring i Danmark, siger Hans Christian Schmidt og forklarer, at han lader regionale udvalg udpege seværdighederne og attraktionerne.

- Lokalt ved man bedst. Derfor skal vi lade de lokale bestemme, hvilke brune turistskilte, der skal sættes op langs motorvejene - og om de vil have skilte op. Helt konkret bliver der derfor nedsat fem regionale udvalg, som får det fulde ansvar for udpegningen af seværdigheder og attraktioner.

Ministeren forklarer, at skiltene vil være med til at øge væksten – særligt i yderområderne.

- Regeringen er i det hele taget optaget af at skabe et Danmark i bedre balance – et Danmark i vækst. Og uden investeringer i infrastrukturen risikerer Danmark at knække midt over, siger Hans Christian Schmidt og fortsætter:

- Derfor har regeringen også lige fremlagt en sammenhængende og fuldt finansieret helhedsplan, der fremtidssikrer landets økonomi, 2025-planen. I planen afsætter vi 27 milliarder til udbygningen af infrastrukturen over hele landet. Penge, der blandt andet vil gå til nye og bedre veje. Og veje virker. De skaber vækst og arbejdspladser, slutter Hans Christian Schmidt.