Gå til hovedindhold

Ny rapport: Luftfarten spiller en nøglerolle for dansk økonomi

En netop offentliggjort rapport sætter nu tal på, hvor stor indvirkning luftfartssektoren har på den danske samfundsøkonomi. Med de store fordele for tilgængeligheden, arbejdspladser og turisme bidrager sektoren med op mod 100 mia. kroner til dansk økonomi, viser rapporten.

Indhold

  Når luftfartsselskaber opretter nye flyforbindelser og øger antallet af afgange på eksisterende ruter, har det direkte indflydelse på samfundsøkonomien. Det viser en ny rapport som Copenhagen Economics i dag præsenterer for transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt og Rådet for Dansk Luftfart.

  - Rapporten viser meget klart, at desto bedre luftfartsektoren klarer sig, desto bedre klarer Danmark sig. Faktisk spiller luftfartsektoren en nøglerolle for dansk økonomi, samtidig med at sektoren binder landet tættere sammen, siger transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt og fortsætter:

  - International tilgængelighed og effektive flyforbindelser spiller en væsentlig rolle for vækst og jobskabelse i Danmark, og det er et konkurrenceparameter i kampen om virksomhedernes placering af deres aktiviteter. 

  De positive effekter af luftfarten skabes primært fra den øgede tilgængelighed. Det er særligt for luftfarten og kræver et velfungerende samspil mellem de danske lufthavne, danske og udenlandske luftfartsselskaber med operation i Danmark og myndighederne.

  Ud over de positive effekter på tilgængeligheden viser rapporten, at luftfartssektoren genererer knap 30.000 direkte arbejdspladser og 20.000 indirekte arbejdspladser i Danmark.

  - Rapporten bekræfter regeringen i, at vi er på rette spor, når vi arbejder på en luftfartstrategi, som skal sikre, at vi også fremover har en stærk luftfartssektor, som sikrer mest mulig tilgængelighed. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at fastholde og styrke vores position som det centrale knudepunkt for international luftfart i Skandinavien, for det er en position, der giver store fordele i den internationale konkurrence om at tiltrække vækst og arbejdspladser til landet.

  Luftfartstrategien skal også være med til at sikre, at borgerne internt i Danmark har let ved at rejse mellem landsdelene via luftvejen.

  - Det er helt afgørende for sammenhængskraften herhjemme, at der er gode flyforbindelser mellem de forskellige landsdele. Den indre sammenhængskraft i Danmark er i det hele taget noget, jeg er meget optaget af, siger Hans Christian Schmidt, der prioriterer kampen for fair og lige konkurrencevilkår i luftfarten højt. 

  Yderligere oplysninger
  Jan Thane, pressechef i Transport- og Bygningsministeriet: jth@trm.dk eller 20 61 01 70