Gå til hovedindhold

Minister: Vi skal have en langsigtet plan for fremtidens infrastruktur

Ole Birk Olesen stillede under Anlægsdag 2017 i dag skarpt på vigtigheden ved en langsigtet planlægning af fremtidens infrastruktur for at undgå en stop-go tilgang i anlægsbranchen.

Indhold

  I disse år investeres der 119 mia. kr. på jernbaner mv. og ca. 39 mia. kr. på vejene. Der er derfor godt gang i anlægsbranchen, og det ønsker transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen fortsat, at der skal være.

  Så selvom vi står i en situation, hvor der er begrænset plads til investeringer på transportområdet, er det ifølge ministeren vigtigt, at vi begynder at planlægge fremtidens infrastruktur. Det var blandt hovedbudskaberne i ministerens tale til Anlægsdag 2017.

  - Regeringen vil med 2025-planen skabe muligheder for en mere langsigtet planlægning af fremtidens infrastruktur. Det vil vi blandt andet for at undgå en stop-go tilgang til anlægsprojekter, siger Ole Birk Olesen og fortsætter:

  - En sådan tilgang kan nemlig i nogle perioder føre til jobmangel og arbejdsløshed, mens økonomien i andre perioder risikerer at blive overophedet, hvis der er for meget pres på branchen. I stedet for at løbe den risiko mener jeg, at vi skal skabe de bedste rammer for en langsigtet planlægning. 

  Ministeren håber derfor, at et flertal af Folketingets partier vil bakke op om regeringens 2025-plan, så der kan blive frigivet 22 mia. kr. til nye investeringer i infrastruktur. De midler vil regeringen bruge til at rette op på fordelingen af transportinvesteringer, så investeringerne fremadrettet bedre afspejler transportens fordeling på vej- og baneområdet, hvor omkring 90 procent foregår på vejene.

  - Når vi aktuelt ikke har så mange penge til investeringer i landets infrastruktur, må vi se ekstra nøje på, hvordan vi fordeler de relativt mindre beløb, vi har til rådighed. Og regeringen er ikke i tvivl. Når der igen er ledige midler, vil vi bruge pengene på vejene, hvor langt størstedelen af transporten foregår, siger Ole Birk Olesen.