Gå til hovedindhold
Nyhed

Anlægsarbejdet med Femern Bælt-forbindelsen sættes i gang på dansk side

Med den tyske myndighedsgodkendelse af tunnelen under Femern Bælt er der enighed med de tyske myndigheder om, hvordan projektet skal realiseres. På den baggrund har en enig forligskreds besluttet, at anlægsarbejdet skal sættes i gang på dansk side, så vi kommer et skridt nærmere at realisere de store gevinster ved en fast forbindelse over Femern Bælt.

26. mar. 2019

Indhold

    Togrejsende mellem København og Hamborg kan spare op til to timer hver vej, ligesom bilisterne kan spare op til en times transporttid hver vej, når en fast forbindelse over Femern Bælt er etableret. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen ser derfor frem til den dag, hvor den 18 kilometer lange sænketunnel står færdig. Og det tidspunkt rykker tættere på.

    Den 6. februar 2019 modtog Femern A/S nemlig en underskrevet tysk myndighedsgodkendelse af tunnelen under Femern Bælt. Der er dermed enighed med de tyske myndigheder om, hvordan projektet skal realiseres. Der forventes dog at blive indgivet klager over godkendelsen til Forbundsforvaltningsdomstolen i Tyskland. Det vil efter alt at dømme betyde, at anlægsarbejdet ikke kan igangsættes på tysk side, før der foreligger en endelig godkendelse fra domstolen. Men tidsplanen for projektet indebærer, at anlægsarbejdet skal påbegyndes i Danmark. 

    På den baggrund har en enig forligskreds bag Femern Bælt-forbindelsen (V, LA, K, S, DF, RV og SF) den 26. marts 2019 aftalt at igangsætte anlægsarbejdet i Danmark. I første omgang er Femern A/S blevet bedt om at forhandle aftaler på plads med entreprenørkonsortierne om at igangsætte de første dele af anlægsarbejdet. 

    -Tiden er nu inde til at indlede anlægsarbejdet med tunnelen under Femern Bælt. Jeg er derfor glad for, at vi i dag har besluttet at starte anlægsarbejdet på dansk side, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og fortsætter:

    - Det gør det nemlig muligt at undgå forsinkelser i tidsplanen, så tunnelen kan åbne i 2028, samtidig med at vi forbedrer mulighederne for at udnytte den tildelte EU-støtte på knap 4,4 mia. kr. til projektet.

    Femern A/S vil nu indlede forhandlinger med de to entreprenørkonsortier om at starte følgende anlægsaktiviteter på dansk side:

    • Anlæg af tunnelelementfabrik ved Rødbyhavn
    • Etablering af arbejdshavn ved Rødbyhavn
    • Etablering af tunnelportal på Lolland
    • Etablering af beboelses- og administrationsfaciliteter
    • Bestilling af særligt marint udstyr
    • Øvrige, mindre forberedende arbejder.

    Femern A/S forventer, at de første aktiviteter vil kunne starte i løbet af efteråret 2019.