Gå til hovedindhold

Der skal opføres flere blandede boligbyggerier

Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker at gøre det nemmere for boligorganisationerne at opføre flere blandede boligbyggerier i samarbejde med private parter for at forbedre mulighederne for at skabe sammenhængende og varierede bydele. Det fremgår af en politisk aftale, som udmøntes med et lovforslag, der bliver fremsat i dag.

Indhold

  Der er i dag barrierer i lovgivningen, som forhindrer, at en almen boligorganisation kan etablere almene boliger med offentlig støtte i situationer, hvor etablering af almene boliger forudsætter, at boligorganisationen samarbejder med en privat part om både køb af grund og opførelse af alment byggeri. Det betyder, at det kan være vanskeligt at opføre almene boliger sammen med andre boligformer, og det er især blevet et problem i de store byer, hvor der er et begrænset udbud af byggegrunde.

  Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker derfor at skabe bedre muligheder for at opføre blandede boligbyggerier og lette private aktørers samarbejde med almene boligorganisationer i forbindelse med etablering af almene boliger.

  - Jeg er meget tilfreds med den aftale, regeringen har indgået med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om at ændre Lov om almene boliger, fordi den skaber langt bedre muligheder for at opføre nye almene boliger i samarbejde med private parter, fortæller transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

  Også Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad er tilfreds med den politiske aftale.

  - For Socialdemokratiet er det afgørende at sikre flere billige boliger. Derfor er vi glade for den her aftale, som er et skridt på vejen mod lavere byggeomkostninger og dermed lavere huslejer for beboerne i nybyggede almene boliger. 

  Merete Dea Larsen, der er boligordfører for Dansk Folkeparti, glæder sig over de nye muligheder, som lovforslaget vil medføre.

  - Jeg er meget tilfreds med, at vi med et bredt flertal løser udfordringen i forhold til at kunne arbejde sammen med private, når der etableres offentligt støttede byggerier. Det giver rigtig god mening at lytte til parterne og de udfordringer, de konkret oplever, og så løse dem. Det er det, vi har gjort her, og jeg tror på, at det vil bidrage til at sikre mere blandede boligområder og mere smidighed, når der bygges i fremtiden.

  Lovforslaget bliver fremsat i dag den 27. marts 2019. Hvis det bliver vedtaget, forventes det at træde i kraft den 1. juli 2019.