Fra vintertid til sommertid: Urene skal stilles frem på søndag

Dette års sommertid begynder natten mellem lørdag den 30. marts 2019 og søndag den 31. marts 2019.

Udsnit af et stations-ur
Foto: René Strandbygaard

27. marts 2019

Det vil sige, at klokketiden søndag den 31. marts 2019 kl. 02.00 ændres til kl. 03.00.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen tilkendegav i oktober 2018 – da vi gik fra sommertid til vintertid – at det måske kunne vise sig at blive for sidste gang, da Europa-Kommissionen i september 2018 foreslog, at det halvårlige skift i fremtiden skulle afskaffes.

Ministeren foretog derfor en bred høring af erhverv og interesseorganisationer af forslaget i efteråret 2018, ligesom at han opfordrede til en offentlig debat om spørgsmålet, som viste, at der ikke er enighed herom.

- Den danske befolkning er ligesom erhvervet delt i spørgsmålet. Nogle foretrækker sommertid, andre kan bedst lide vintertid. Det afhænger meget af, om man foretrækker tidligt dagslys om morgenen, eller om man hellere vil have sen solnedgang om aftenen. Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at den ene tid er bedre end den anden; det er en smagssag, og det viser høringen og den offentlige debat, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Et flertal af EU’s medlemslande fandt da også i forbindelse med EU-forhandlingerne om forslaget, at der var behov for ordentlig tid til at behandle forslaget, hvorfor ambitionen om, at direktivet skulle gennemføres senest den 1. april 2019 blev erstattet af en forståelse af, at der var behov for mere tid til at behandle forslaget.

Rumænien, som har formandsskabet for EU's ministerråd i det første halvår af 2019, forventes at genoptage drøftelserne snarligt.

Det er derfor uvist, om det bliver sidste gang, at vi stiller urene en time frem.