Gå til hovedindhold

Nu træder de nye regler for klip i kørekortet i kraft

De nye regler om klip i kørekortet for brug af håndholdt mobiltelefon og andre kommunikationsapparater under kørsel træder i kraft i dag den 10. september 2019. Det sker som led i en ændring af færdselsloven, som et enigt Folketing vedtog i slutningen af 2018.

Hvid personbil, der kører på en vej

Indhold

    I december 2018 lyste de grønne knapper i Folketingssalen markant op, da samtlige af Folketingets partier vedtog, at det – udover en bøde på 1.500 kroner – fremover kommer til at koste et klip i kørekortet, hvis man for eksempel taler i håndholdt mobiltelefon, skriver beskeder, bruger tablets, indstiller håndholdt gps eller på anden vis bruger håndholdte kommunikationsapparater under kørslen.

    Reglernes ikrafttræden har afventet, at Rigspolitiet fik foretaget de nødvendige ændringer af politiets it-systemer, så de nye regler kan håndteres i praksis. Det er sket nu, og derfor træder lovændringen i kraft fra dags dato.

    - Vi har et fælles ansvar for at passe på os selv og hinanden i trafikken. Uopmærksomhed er en væsentlig årsag til trafikulykker, og derfor bør og skal vi ikke bruge mobiltelefonen eller andre apparater, når vi kører bil. Derfor er det positivt, at Rigspolitiet nu er færdig med de nødvendige ændringer i politiets it-systemer, der gør, at vi kan implementere den lovændring, vi vedtog sidste år, siger transportminister Benny Engelbrecht.

    Forbuddet mod at bruge håndholdt mobiltelefon og andre kommunikationsapparater gælder for alle førere af køretøjer; herunder også cyklister og førere af motoriserede løbehjul.

    - Selvom man ikke kan få et klip i kørekortet som cyklist eller fører af et motoriseret løbehjul, vil jeg gerne understrege, at cyklister og førere af motoriserede løbehjul heller ikke må tale i håndholdt mobiltelefon eller lignende under kørslen. Vi skal alle være opmærksomme, når vi bevæger os rundt i trafikken. Ligegyldigt hvordan vi gør det. Af samme årsag får man også en bøde på 1.000 kroner, hvis man som cyklist eller fører af motoriseret løbehjul taler i håndholdt mobiltelefon under kørslen, forklarer transportministeren.