Gå til hovedindhold

Transportpolitik er igen på den europæiske dagsorden

Der skal blandt andet træffes beslutning om vej- og brugsafgifter og passagerrettigheder på jernbanen, når transportminister Benny Engelbrecht i dag deltager i transportministrenes rådsmøde i Bruxelles.

Indhold

  Hvor skal hvilke fly flyve hen? Hvilke rettigheder har man som togpassager i Europa? Og hvordan fremmer vi alternative brændstoffer på europæisk plan?

  Det er blot nogle af de mange punkter, der står på de europæiske transportministres dagsorden, når de i dag deltager i rådsmødet i Bruxelles.

  Det samme gør transportminister Benny Engelbrecht, og han hilser muligheden for en bred politisk drøftelse med sine europæiske kollegaer velkommen.

  - Det er afgørende, at vi har et godt forhold til og en tæt dialog med de øvrige lande i EU. Der er rigtig meget lovgivning, vi efterlever i Danmark, som er besluttet på europæisk plan. Det er derfor vigtigt, vi fortsat samarbejder med vores naboer mod syd, nord, øst og vest, så vi selv får indflydelse på selv samme lovgivning, forklarer transportministeren.

  De europæiske transportministre skal på mødet træffe beslutning om forslag om vej- og brugsafgifter, det såkaldte Eurovignette-direktiv, passagerrettigheder på jernbanen og muligheden for, at de store europæiske infrastrukturprojekter får en mere effektiv og samordnet myndighedsbehandling. Derudover vil transportministeren benytte lejligheden til at drøfte muligheden for, at Danmark kan udfase benzin- og dieselbiler inden 2030.

  Single European Sky vil også være en del af de mange drøftelser, ministrene skal have i løbet af dagen. Single European Sky handler om den måde luftrummet er organiseret på i Europa, og den måde flyene bevæger sig i luften på i EU. Fordi der er kommet flere fly i luften, må flyene ofte flyve en omvej, og det kan forårsage ekstra CO2-udledning.

  - Det er ikke alle emner i EU, der direkte berører os herhjemme, men til gengæld kan vi bidrage med viden og inspiration fra vores europæiske kollegaer på mange af de overordnede dagsordener – og så kan vi frem for alt bidrage til at sætte fokus på problemstillingerne nationalt og internationalt i håbet om, at flere stemmer udgør et større kor, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.