Gå til hovedindhold
Nyhed

475 millioner kroner til grøn transport

Om kort tid skal stort set alle Folketingets partier forhandle om, hvordan 475 millioner kroner skal bruges til at fremme den grønne transport i Danmark.

10. maj 2021

Indhold

  Flere ladestandere til elbiler, drivmiddelinfrastruktur til erhvervstransport skal fremmes, og færgerne skal omstilles til grønnere drivmidler. Det er nogle af mulighederne ved de kommende forhandlinger om udmøntning af midler fra puljen Grøn transport I, som udspringer af Energiaftalen fra 2018, som alle partier i Folketinget undtagen Nye Borgerlige står bag.

  - Vi går til forhandlingerne med ønske om en hurtig aftale, for danskerne køber elbiler som aldrig før, og den udvikling skal vi skubbe på, hvor vi kan. Det er en udfordring at få flere elbiler på vejene, når det er besværligt at få ladet elbilen op, når man bor i lejlighed. Derfor vil vi øremærke 25 millioner til medfinansiering af ladestandere på parkeringsarealer i boligforeninger allerede i 2021, siger transportminister Benny Engelbrecht.

  Med midlerne er der også gode muligheder for at skubbe på omstillingen i transportsektoren.

  - Det er helt centralt for den grønne omstilling, at vi får skubbet til omstillingen af den tunge del af transportsektoren. Med puljen støtter vi grønne og bæredygtige løsninger, så lastbiler, varevogne og busser kan drives af el, gas eller brint og på den måde kan køre fremtiden i møde, siger Klimaminister Dan Jørgensen.

  Forhandlingerne påbegyndes i denne uge og forventes afsluttet i foråret, da størstedelen af midlerne skal udmøntes i år.

  Fakta om midler til ladeinfrastruktur

  I foråret 2020 blev der afsat 49,9 millioner kroner til ladeinfrastruktur ved udmøntning af midler fra puljen Grøn transport I. Beløbet blev senere forhøjet med 7,4 millioner kroner.

  Regeringen har desuden foreslået at afsætte 500 millioner kroner til ladeinfrastruktur langs statsvejnettet i udspillet til infrastrukturplanen, Danmark fremad. Forhandlingerne om infrastrukturplanen pågår.