Gå til hovedindhold
Nyhed

Mange kommuner udvidede lademulighederne i slutningen af 2021

I 2021 var der en kraftig stigning i antallet af offentligt tilgængelige ladepunkter over hele landet. Nyt notat viser blandt andet, at cirka 28 procent af kommunerne har udvidet ladeinfrastrukturen i fjerde kvartal.

28. feb. 2022
Bil, der lader ved en ladestander

Indhold

  Både salget af biler med elmotor og etableringen af ladestandere vokser. Ved udgangen af 2021 var der cirka 66.000 elbiler på de danske veje og knap 4.850 offentligt tilgængelige ladepunkter fordelt på 95 kommuner. Det svarer til ét ladepunkt til knap 14 elbiler.

  - Den grønne omstilling er vores generations største og vigtigst opgave. Transportområdet er centralt, og derfor vil jeg også som transportminister have blikket rettet mod alle muligheder for at skubbe mere klimavenlig transport. Her er flere elbiler en del af løsning, og der kommer ikke flere grønne biler, hvis ikke antallet af ladestandere følger med. Det er derfor stadig nødvendigt at støtte den grønne udvikling på vejene, og det gør vi løbende med puljemidler, samtidig med vi byder alle aktører velkommen på banen, så det bliver lige så nemt at køre grøn bil som konventionel bil, siger transportminister Trine Bramsen.

  Transportministeriet udarbejder løbende korte notater om udviklingen på ladestandermarkedet baseret på data indkøbt fra ChargeX Analytics. Hvert kvartal offentliggøres et længere notat, hvor der blandt andet fremgår en fuld liste over antallet af offentligt tilgængelige ladepunkter i alle kommuner, hvor det er muligt at indhente oplysninger fra.

  Fakta:

  Frederiksberg Kommune har 2,7 ladepunkter per 1.000 indbyggere, og er dermed den kommune med flest ladepunkter i forhold til indbyggertal.

  Landsgennemsnittet er 0,83 ladepunkter per 1.000 indbyggere.

  I det sidste kvartal af 2021 var der størst tilgang af offentligt tilgængelige ladepunkter i Køge Kommune.

  Der er ved udgangen af 2021 cirka 66.000 elbiler og cirka 77.000 plugin-hybridbiler i Danmark.

  Kommende midler til udrulning af ladeinfrastruktur:

  - 500 millioner kroner fra Infrastrukturplan 2035, dog er 56 millioner kroner allerede udmøntet til seks lynladeparker med 132 ladepladser.

  - Pulje på 72 millioner kroner til medfinansiering af grøn tank- og ladeinfrastruktur til tung transport. Der er ansøgningsfrist den 23. april 2022.

  - Pulje på 150 millioner kroner til medfinansiering af offentligt tilgængelige ladestandere på kommunale, regionale og private arealer i 2022. Der åbnes for ansøgninger senere i år.

  Læs hele notatet om udvikling i ladeinfrastruktur og bilparken her