Gå til hovedindhold
Infrastrukturplan 2035

Udbud af seks ladeparker langs statsvejsnettet

Udbuddet af seks ladeparker med i alt 136 lynladere langs statsvejnettet sættes i gang til marts 2022. Målet er, at de nye lynladere langs statsvejnettet allerede fra udgangen af året kan tages i brug.

27. jan. 2022

Indhold

  Det stigende antal grønne bil-brugere får bedre vilkår ude på vejene. Der skal nemlig etableres i alt seks ladeparker i 2022 – fire på Fyn og to på Sjælland – hvor der vil blive stillet i alt 136 lynladere til rådighed for elbilister. Til marts sættes den første del af udrulningen af ladeinfrastruktur langs statsvejnettet nemlig i gang. Udrulningen er en del af aftalen med Infrastrukturplan 2035, og Vejdirektoratet, som står for projektet, forventer, at de seks nye ladeparker allerede kan tages i brug ved udgangen af året.

  De seks ladeparker er de første af i alt 50 ladeparker med samlet cirka 630 lynladere, der planmæssigt skal etableres på statsvejsnettet over de kommende år.

  Kontrakterne gælder etablering og drift af ladestanderne, som skal være offentligt tilgængelige lynladere med en høj ladekapacitet og give mulighed for betaling med de mest gængse betalingsmuligheder som for eksempel Dankort. Derudover er design og brugernes behov også en prioritet, da man ønsker attraktive og trygge ladeparker.

  I vurderingen inddrager Vejdirektoratet også tidligere erfaringer, som blandt andet viser, at den mest effektive kapacitetsudnyttelse sker, når der kun er en operatør per ladepark.

  Fakta

  Udbudsstrategien er udarbejdet på baggrund af en skriftlig og en mundtlig markedsdialog, der begge er gennemført i løbet af efteråret 2021.

  I markedsdialogen er operatører, der er potentielle bydere i det kommende udbud, blevet bedt om og er kommet med en lang række input. Vejdirektoratet inddrager samtidig også de erfaringer, de opnåede, da der blev opsat ladepunkter på rastepladser langs motorvejsnettet i 2014 og 2017.

  Projektet har en stram tidsplan, bl.a. fordi det er nødvendigt at give de kommende operatører en mobiliseringsperiode.

  Der skal etableres i alt seks ladeparker i 2022 – fire på Fyn og to på Sjælland – hvor der vil blive stillet i alt 136 lynladere til rådighed for elbilister på følgende seks lokationer:

  - Lillebælt N & S
  - Rønninge N & S
  - Tappernøje Ø & V

  Kontraktindgåelsen med de vindende operatører forventes at ske i juni måned, så operatørerne har en god mobiliseringsperiode, inden ladeparkerne skal stå klar til at åbne.

  Kontaktoplysninger til ordførere:

  Socialdemokratiet:
  Thomas Jensen, Thomas.Jensen@ft.dk 61624178

  Venstre:
  Kristian Pihl Lorentzen, Kristian.Lorentzen@ft.dk, 27 52 28 18

  Dansk Folkeparti
  Hans Kristian Skibby, Hans.Skibby@ft.dk, 61 62 42 31

  Socialistisk Folkeparti:
  Anne Valentina Berthelsen, Anne.Berthelsen@ft.dk 61623068

  Radikale Venstre:
  Rasmus Helveg Petersen, Rasmus.Helveg.Petersen@ft.dk 61625541

  Det Konservative Folkeparti
  Niels Flemming Hansen, Niels.Hansen@ft.dk, 61 62 32 21

  Nye Borgerlige
  Mette Thiesen, Mette.Thiesen@ft.dk, 61625096

  Liberal Alliance
  Ole Birk Olesen, Ole.Birk@ft.dk, 61 62 51 76

  Kristendemokraterne
  Jens Rohde, Jens.Rohde@ft.dk, 33 37 58 73

  Kontakt transportminister Benny Engelbrecht via Transportministeriets pressetelefon: 33 11 00 14