Gå til hovedindhold

Minister vil dække piloters udgifter til nye helbredsundersøgelser

Transport-, bygnings- og boligministeren mener, det kun er rimeligt, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hjælper med at dække udgifter til nye flyvemedicinske helbredsundersøgelser for de piloter og flyveledere, der skal have udstedt nye helbredsbeviser som resultat af styrelsens lukning af Doctors.dk. Han vil derfor anmode Finansudvalget om hjemmel til finansieringen.

Indhold

  Det kan koste op i mod 8.000 kr. for en pilot at få sit første helbredsbevis, og herefter 2.000 kr. at få det fornyet. Derfor blev knap 900 piloter og flyveledere også mødt af udsigten til en større udgift, da Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen den 8. april 2019 var nødsaget til at kræve nye helbredsbeviser fra piloter og flyveledere, der var blevet undersøgt på klinikken Doctors.dk. Det skete oven på mistanken om, at helbredsundersøgelserne var foretaget af læger uden tilstrækkelig uddannelse.

  - En række piloter og flyveledere er kommet i klemme i denne helt særlige situation. Og jeg synes ikke, det er rimeligt, at de skal betale for endnu en helbredsundersøgelse. Jeg vil derfor anmode finansudvalget om hjemmel til, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan være med til at dække piloternes og flyveledernes udgifter, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og fortsætter:

  - Jeg har i pressen noteret mig, at flere politikere er lige så forargede som mig og mener, at det er urimeligt, at piloterne og flyvelederne selv skal afholde udgifterne. Jeg forventer derfor, at jeg kan få opbakning i finansudvalget.

  Ministeren vil indføre en refusionsordning og opfordrer piloterne og flyvelederne til at gemme dokumentationen for deres udgifter.

  Der vil være tale om en proportional model, hvor piloterne og flyvelederne er berettiget til kompensation for dele af deres udgifter til en ny helbredsundersøgelse alt efter, hvor længe siden det er, at de fik deres nu ugyldige helbredsbevis. Piloter eller flyveledere der for ganske nylig har fået foretaget en helbredsundersøgelse vil kunne få refunderet den største del af udgifterne, mens piloter eller flyveledere, der fik deres helbredsbevis for så lang tid siden, at det er tæt på udløb, vil få refunderet mindst.

  Piloter der får foretaget deres helbredsundersøgelse ved en EU-certificeret flyvelæge uden for Danmark, vil ligeledes kunne anmode om refusion af deres udgifter til helbredsundersøgelsen.

  Behovet for økonomisk hjælp gælder i særlig høj grad, hvis der er pilotelever, som på baggrund af fejlagtige undersøgelser fra Doctors.dk er påbegyndt en uddannelse, som de ikke kan blive godkendt til på andre klinikker.