Gå til hovedindhold
Nyhed

Ny strategi skal styrke den digitale omstilling af byggebranchen

Den digitale udvikling i byggeriet skal fremmes for at øge produktiviteten, effektiviteten og kvaliteten i byggebranchen. Derfor lancerer transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i dag en ny strategi for digitalt byggeri, som er udviklet i samarbejde med byggebranchen, og som skal være med til at fremme udviklingen og øge digitaliseringen i byggeriet.

30. jan. 2019

Indhold

  Byggebranchen skal have fuldt udbytte af den digitale omstilling, som er i gang i Danmark, og der kan opnås store gevinster ved at udnytte digitale værktøjer i byggeriet og lære af data på tværs af byggeprojekter.

  - Digitale værktøjer giver nye muligheder for billigere og bedre byggeri. Vi skal sikre optimale rammer, så branchen kan gribe udviklingen og få del i digitaliseringens gevinster til gavn for konkurrenceevnen i både ind- og udland, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen. 

  Derfor lancerer ministeren i dag 18 initiativer i Strategi for digitalt byggeri. Strategien skal medvirke til at sikre, at tegnestuer, ingeniører, entreprenører, håndværkere og bygherrer i alle størrelser kommer med i den digitale omstilling, og at de digitale muligheder bliver udnyttet bedre, så produktiviteten, effektiviteten og kvaliteten i byggeriet styrkes.

  - Med strategien sætter vi fokus på byggeriets digitale udvikling. Samarbejdet i byggeriet skal styrkes helt fra ide og design til udførelse af byggeriet, så branchen kan opnå det fulde potentiale. Strategien og dens initiativer skal være med til at understøtte digitaliseringen i tæt samspil med branchen, siger ministeren.

  Strategiens 18 initiativer fordeler sig på fem overordnede indsatsområder:   

  • Bedre udnyttelse af digitale værktøjer 
  • Åbne formater og fælles standarder  
  • Bedre udnyttelse af data 
  • Digitale kompetencer til hele værdikæden 
  • Mere bæredygtigt byggeri gennem digitalisering

  Initiativerne skal understøtte, at de rette værktøjer og kompetencer er til stede og bliver brugt på byggepladserne.  Derudover skal initiativerne også være med til at sikre, at bygherrer er bedre klædt på til at udnytte de digitale muligheder i byggeprojekter og den efterfølgende drift

  Andre initiativer skal medvirke til udvikling og innovation i branchen ved blandt andet at tiltrække flere digitale talenter og sikre øget forskning i digitalt byggeri.  

  Strategi for digitalt byggeri er udviklet og skal fremadrettet udmøntes i samarbejde med byggebranchen. Strategien er en del af Regeringens Strategi for Danmarks digitale vækst fra januar 2018.